teisipäev, 18. aprill 2017

Lastega liikle Pärnu Liikluslinnakus

Paar nädalat tagasi sai lõpuks teoks ka ammune plaan külastada Pärnu Liikluslinnakut. Suuremad lapsed olid seal juba enne käinud, mina ja väiksemad aga mitte. Joosep käis eelmisel aastal koos lasteaia rühmaga. Nägin hiljem vahvaid pilte sellest, kuidas nad hunniku liiklusmärkidega laua ääres kõik koos teooriat õppisid. Mathias ja Joosep käisid korra ka koos vanaemaga.

"Liikluslinnak asub seal, kust trükikodagi," juhendasid lapsed. Oleme käinud trükikojast paar korda asju toomas. Nii sõitsimegi Savi tänavale ja pöörasin varsti trükikoja juurde. Tuli välja, et ehituspood peab ka liikluslinnaku juures olema. Sõitsime edasi ja olimegi mõne aja pärast õiges kohas. Tegelikult jäigi Puumarket eemalt paremini silma, nii et selle järgi on hea orienteeriuda. Õuele jõudes aga on suht selge, kust liikluslinnakusse saab:
 Parkimiseks oli maja juures ruumi mõnusalt, seega autoga väga hea tulla. Kesklinnas asuvate mängutubade probleem on alati see, et pead mõtlema, kuidas lastega majale võimalikult lähedale saada. Praegu käivad mul kõik lapsed ilusti ise, kuid kui peres on mõni turvahällis kaasatassitav nublu, siis on lähedane parkimiskoht väga oluline. No ja üleni higiseks möllanud lastega ära tulles ei taha tegelikult ka tervet linna läbi marssida.

Poisid olid oma eelmistel külaskäikudel teooria osa kuulnud ning nad lubati põhimõtteliselt kohe autode selga. Liikluslinnakus on päris märgid, pesula, tankla ja muud taolised kohad. Lastele räägitakse algul liiklusmärkidest ja reeglitest ning siis lastakse nad elektriautode ja ATVde otsa.


Maria (4a) ja Christian (peaaegu 3a) teooriast ei huvitunud. Kuna külastajaid oli vähe, siis polnud sellest hullu ja potentsiaalsed liiklushuligaanid lubati ka "tänavale". Suuremad läksid sõitma. Mina püüdsin Christiani mängunurga poole lükata. See ei õnnestunud. Tema oli kindel, et peab ka autosse saama. Võitlus lõppes sellega, et liikluslinnaku töötaja soovitusel lubasin poisil ATVga sõitma minna. See pidavat elektriautost lihtsam olema. Ise hoidsin hinge ja kõike muud ka kinni.

Asjatult! Tuli välja, et minu peaaegu kolmeaastane poeg saab liikluslinnakus ATVtamisega edukalt hakkama:
Jaa, ta sõitis Mariale vastassuuna vööndis vastu ... aga kuna Maria tegi sama, siis ei juhtunud midagi ... ning jah, see sõit lõppes Christiani jaoks  teepervel (päris elus oleks see tähendanud korralikku autoremonti), aga ausalt- see laps pole enne sõitnud! Nii et järelikult võib liikluslinnakusse minna ka pere kõige väiksematega. Kõik lapsed ei pruugi muidugi ühesugused olla, seega mina ei garanteeri, et kõik peaaegu kolmeaastased samamoodi lõbutsevad, kuid meie omal oli igatahes tore.


Isegi ilma sõitmiseta on Pärnu Liikluslinnakus mõeldud igas vanuses lastele. Nimelt on mitu mängunurka, kus saab liugu lasta, poodi ja kohvikut mängida ning igasuguste muude mänguasjadega lõbutseda.
Jah, näete õigesti - Maria keeldus ka poemängu ajal kiivrit peast võtmast.


Meie laste suurimad lemmikud olid muidugi pesula ja tankla. Neid külastati pea igal ringil. Christianil pidin mina pesulat käima lülitama, sest ta ei saanud ju korraga olla ATV peal ning seinalt nuppu vajutada. Pesulas puhub muuseas tuul, nii et laste jaoks on see väga äge kogemus.
Elektriautosid ja ATVsid oli erinevas suuruses, nii et suuremate masinatega tekkis mõnel ebapädevamal juhil probleeme manööverdamisel - kui ikka täpselt otse pesulasse sõita ei suutnud, siis jäid kinni.

Tankimine meeldis lastele samuti väga, sest masinast tuli täitsa õige hääl. Kütust küll mitte. Kuna mõnel autol ja ATVl ei leidnud lapsed ühtegi auku, kuhu seda toru pista, siis on vist päris hea, et päris kütust tanklast ei saanud:
Maria tankis nii:

Kinnitan, et meie lastel oli Pärnu Liikluslinnakus väga tore. Üllatus oli see, et nad ei tahtnudki üldse lõputult autodega sõita, vaid mingil hetkel asusid mängunurki avastama.

Müra on küll päris korralik, kui mitu last korraga sõidab. Seega ehk see oli ka üks põhjus, miks mingil hetkel neile sõitmisest aitas. Kui ära minema hakkasime, siis loomulikult tõusis kisa, et nad pole üüüüldse sõita saanud. Leppisime siis kokku, et varsti läheme jälle!

Lahkudes sai iga laps kaasa vahva tänukirja, mille teist poolt saab kodus värvida.

Nagu Pärnu Liiluslinnaku kodulehelt näha, siis sel nädalal on neil ka pikemad sõitmise ajad, sest linnalastel on koolivaheaeg. Meile lastega igatahes väga meeldis, nii et soovitan soojalt!

*****
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar