pühapäev, 20. november 2016

Miks see mees selline tõbras on?

Kirgi kütab lugu, kus kolme lapse ema Anne-Mari saab teada, et tema mees ei olegi enam vaid tema mees. Soomes töötav Ülari on aastaid seal pidanud teist naist. Kuna Ülari ja ta teise naise laps läheb sügisel kooli, kolivad nad Eestisse tagasi. See tähendab, et neljandat last oodates peab Anne-Mari koos kolme lapsega mehe ostetud majast välja kolima. Nii jääb naine korraga ilma nii mehest kui kodust. Kuidas ta hakkama saab? Millise suuna elus võtab? Kuidas saavad hakkama lapsed? Kas nad jõuavad jõuluks koju?

Viimasel nädalal olen korduvalt kuulnud küsimust, et miks see mees selline tõbras on? Kuidas naine temaga nii kaua koos suutis olla? Kas naine varem ei märganud, et asjad on imelikud?

Ma ei vasta praegu neile küsimustele, sest eelkirjeldatud lugu on minu poolt oktoobri lõpus-novembri algul kirjutatud jõulujutt "Jõuluks koju". See ilmub Delfi naistekas teisipäeviti ja reedeti.


Esimesed osad on siin:

1. osa "Jõuluks koju"
2. osa "Jõuluks koju"
Järgmiseid osi loe juba siit- "Jõuluks koju".

Delfi naisteka meeskonna poolt on lool "Jõuluks koju" selline kujundus:

Suur-suur tänu kõigile, kes minuga selle loo pärast ühendust on võtnud. Enamasti on kommenteeritud, et "Jõuluks koju" on eluliselt ja väga loomulikult kirjutatud lugu. Hästi kurb pidavat ka olema. Selle kohta ütlen, et kui lugu algaks väga õnnelikult ja rõõmsalt, siis võib ju arvata, et läheb vaid kurvemaks. Kui algab kurvalt, siis saab ainult paremaks mina. Kes kahtleb, et tegemist on jõululiku või romantilise looga, siis lohutuseks võin öelda, et jõuludeni on veel aega. Ei saa ju kõike ette ära rääkida, aga luban, et läheb ilusamaks!

Tänan ka neid, kes on tähelepanu pööranud, et mõni tegelane või mõni juhtum on ebaloogiline. Tuletan meelde, et see järjejutt on kirjanduslik teos ehk väljamõeldis. Kõik kokkulangevused reaalsete juhtumite ja inimestega on juhuslikud. Loogilisusest aga nii palju, et on palju asju, mida me pole ise läbi elanud. See ei tähenda, et sellised asjad ei saaks juhtuda. Sellepärast ongi lugemine hea- saad kogeda olukordi ja juhtumeid, mida enda elus ei koge. Tihti tahaks raamatu või filmi tegelastele öelda, et "käituge teisiti!". Aga kui nad seda teeks, siis poleks see enam ju sama lugu. Nii ka minu loos- kui tegelased käituks teisiti, poleks seda lugu. Rääkimata sellest, et suure üleelamise osaks saanud inimeste puhul on ebaloogiline oodata loogilist käitumist.

"Jõuluks koju" on plaanis ka raamatuna välja lasta. Selle loo algne idee tuli mõttest kirjutada mingi lihtsam naistekas. Kui avanes võimalus see Delfi naistekas avaldada, siis sai lugu piiranguks teatud arvu peatükke. Ikka selleks, et enne jõule jõuaks kõik ära avaldada.

Algul oli mõte katsetada formaati, kus lugu avaldatakse samal ajal, kui ma seda kirjutan. Kuna avaldamise alguse planeerimisega läks veidi aega, siis oli mul esimese osa ilmumise ajaks tegelikult kogu lugu ära kirjutatud ning Meelike Eenpuu-Villupi poolt ka ära toimetatud.

Kas oled mu järjejuttu "Jõuluks koju" lugenud? Milliseid emotsioone lugu sinus tekitab?

*****

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme!


Jätkuvalt on käimas suur pulmaloos, mille võitja saab pea 400€ eest kingitusi, mis sobivad ka mõnel muul peol kasutamiseks (fotoraamat, pulmaküünal, fotolõuend, lastega tegelemine jne)! Lähemalt vaata siit!

3 kommentaari:

  1. Ma lugesin. Päris nii see ei ole, et mees ütleb, et koligu välja ja naine peab seda tegema. Selleks on kohad kuhu pöörduda jne. Isegi kui mees on näiteks ostnud mingi pesumasina aga see on naise kasutada, siis see asi kuulub naisele. Võlanõustaja võib rääkida nendes järlemaksuteemast, kus ostetakse asi aga asi kuulub kellegile teisele jne

    VastaKustuta
  2. Mina arvan, et päris kindlasti on ka selliseid naisi, kes ei palu ega anu, vaid astuvadki välja ja eluga edasi. Lihtsalt seekord on jutt sellisest naisest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpselt nii! Ma tänan mõistmise eest!
      Eks sellises ekstreemses olukorras käituvad inimesed niigi erinevalt. "Jõuluks koju" kommentaare lugedes jääb minu jaoks tihti arusaamatuks, et kas inimesed pole tõesti võimelised mõistma, et väljamõeldud loos võivadki asjad käia teisiti, kui nemad oleks teinud? Või et on olemas inimesi, kes käituksid teisiti, kui konkreetne lugeja ise käituks.

      Kustuta