pühapäev, 3. jaanuar 2016

Mis on pulmas tähtis (ehk pulmakorraldus #1)- täiendatud!

Nagu kirjutasin postituses "Pulmakellad helisevad", sai abiellumise lõplik otsus tehtud mitu kuud tagasi... või tegelikult oleme korduvaid tähtaegu seadnud.

See tähendab, et planeerimise tabelid ja paberid on ka juba ammu olemas. Nii mingit paanikat ei ole ja on teada, mille pärast tuleb muretseda.

Järgmiste 6 kuu jooksul tuleb 16.07.16 toimuvate pulmade ladusaks kulgemiseks lahendada järgmised teemad:

- laulatuse ametlik osa- kirik, kirikuõpetaja, lilled

- sõrmused

- riided- pruutkleit, peigmehe ülikond, laste riided

- pulmapeo koht- peab mahutama u 200 inimest, arvestama võimaliku vihmase ilmaga, magamiskohad kaugemalt tulijatele, lastele sobilik koht

- fotograaf

- video?

- külaliste nimekiri- suurem osa on paigas, sest pulma kutsume ikka neid, kellega oleme tihedamalt seotud, kuid kindlasti tuleb ka nö viimase minuti otsuseid. Samuti tuleb reaalselt endale aru anda, et me ei suuda kõiki tuttavaid kutsuda ja tuleb mingi valik teha. Nagu öeldud- esimene valik on lihtne- tuleb läbi mõelda, kellega igapäevaselt kohtume, kelle üritusele ise oleme olnud kutsutud ja nii see vahvate pulmaliste nimekiri koosneb.

- kutsed

- lillede teema- mida teha lillede kinkimisega? Kas lasta soovijatel selle asemel kusagile annetada? Või lasta kinkida selle asemel lilleraha, mille eest ise osta kompositsioonid nt kirikusse ja peoruumi? Hunnikute kaupa lõikelilli on mõttetu raiskamine. Millised on viisid, kuidas seda lahendada?

- bänd ja muusikastiil- rahvamuusika või süldibänd? Pulmas võiks ju midagi asjalikumat olla... ja samas toob ühe-kahemehe süldibänd aegajalt hulga rohkem rahvast tantsupõrandale. Ma pole isegi Herlendile siiani reilenderit suutnud selgeks teha, seega milleks kutsuda mõnus folkbänd mängima, kui keegi seda ei naudi? Või vastupidi?

- juuksur- ega tegelikult on ilmne, et Anust me mööda ei pääse

- jumestaja

- noorpaari auto- ilmselt sõidavad selles ka meie lapsed... vist... Meil ei ole selline esimese armumise järgne pulmapidu, vaid pigem pikalt kestnud liidu formaalne kinnitamine. Lapsed on aga kindel osa meie liidust ja seega pole eriti põhjuseid, miks peaks nad meie päeva ühestki osast eemale jätma. Samas- ega ainult nendega vaidlemisele ka ei taha päeva kulutada, seega tuleb vastutust ikka jagada.

- lastehoid- kes korraldab pulmas lastele tegevusi? Kui palju üldse laste aega planeerida?

- tort

- pulmaisa

- küünlad, tordikaunistus, pokaalid (?) jms

- pulmaleht

Kusjuures nädal enne pulmi on meil 5-6-päevane Uulu kristlik lastelaager, mille laagriülem ma olen. Nii et samal ajal tuleb seda ka korraldada. Selles laagris on tavaliselt umbes 75 last ning 20 töötegijat. Viimastel aastatel on meil laagri töötegijate seltskond aga kuidagi paika loksunud, nii et kui erilisi üllatusi ei tule, siis sel aastal laagri pärast ma küll ei muretse. Meil tõesti asjad toimivad. Me teeme nüüd aasta jooksul selleks korduvalt kuivtrenni, et ikka suveks ühisrindel edukalt hakkama saada. Kuna enamus sellest pundist ka pulma tuleb, siis võin kindel olla, et ka pulm tuleb sama vahva, kui on meie iga-aastane laager.

Küsimus aga kõigile, kel pulmakogemust (kas külalise või peaesinejana): mis on teie jaoks pulmades tähtis? Millised on need osad, mis peavad olema paigas, et võiks ürituse õnnestunuks lugeda?

Enamasti on pulmad pidu, mida saab pidada vaid kord elus (no, ok, mõned saavad kogemata ka rohkem...) ja seega tahaks, et olulised asjad oleks korras, suured kivid purgis. Meie järgmiste kuude mõttekohad on siin üles loetud. Kõik soovitused ja mõtted on väga oodatud!

9 kommentaari:

  1. Minu jaoks on oluline, et pulm oleks paari enda nägu ja oleks just selline, et paaril endal oleks mõnus ja mugav. Mis lilledesse puutub siis võib ju kutsele kirjutada milliseid lõikelilli soovite ning need läheks siis peokohas kaunisusteks. Ja pulmaauto võib ju olla näiteks Ameerika päritolu minibuss (A-rühma buss). Seal endal mugav ja lapsed mahuvad ka peale :) Lastele telliks mõne lõbustaja vähemalt paariks tunniks (näomaalija, Pipi, mängude korraldaja jms), et vanemad saaks rahulikult kõhud täis süüa ja paar tantsu ära tantsida enne kui oma järelkasvu järel jooksma hakkama peavad :) Uueda on mõnus peokoht ja muidu vastaks teie nõudmistele aja saal vaid 100 inimesele.
    Pulmakülalisena on minu jaoks oluline, et üritus ei oleks üleorganiseeritud. Et ei oleks pidevalt mängud ja tegevused vaid saaks ka tuttavate-sugulstega juttu puhuda, peokohas ringi uudistada, rahulikult süüa ja tantsida ilma, et peaks pidevalt ringmänge mängima. Pulmamängud on küll lahedad aga siis kui osalejad ikka osaleda soovivad ja seda ka naudivad.

    VastaKustuta
  2. Meie alustasime pulmade planeerimist pulmastiilist ehk vaatasime, kes me ise oleme, mõtlesime välja kes on pulmalised, kes meile tulevad ja siis saime aru, millist pulma me ise tahame ja millist pulmalised ootavad. Õnneks need kaks kattusid, sest pulma kutsusime ainult neid, keda me tahtsime seal kindlasti näha ja unustasime need, keda me OLEKS PIDANUD pulma kutsuma (sh. ka mitmed lähedased sugulased). Enamus meie pulmalistest olid rahvatantsijad.
    Kui see oli valmis, panime paika laulatuse (kiriklik) aja ja koha. Otsustasime seda teha looduses (botaanikaaias) ilusas kohas. Riskantne, kuid õnnestus. Kõik, mis oli laulatuse ja hiljem pulmapeoga seotud, oli lihne, looduslähedane ja rahvalik. Ei ajanud taga "näitamist", vaid tahtsime, et oleks mõnus nii endal kui pulmalistel. Kõik, mis teile meeldib, on oluline, kõik mis teised tungivalt soovitavad, kuid te pole selles kindlad, on ebaoluline.
    Ah jaa. Pulmavana ma Sinu nimekirjast ei leidnud. Pulmas peaks olema selline inimene, kes asju korraldab. Neid, kes ennast pulmavanadeks nimetavad, on palju. Raske on leida õige inimene. Sellest inimesest sõltub palju pulmapeo kordaminekul. Nagu ka eelmine kirjutaja ütles, ei tohi olla üleorganiseeritud pulmapidu. Koos pulmavanaga on vaja mõelda muusikale. Need kaks teevad teie pulmapeo meeledejäävaks. Pillimeeste puhul tuleb leida nii sobiv stiil kui ka mängijad, kes seda stiili mõnuga edasi annaks. Pillimees on peao hing, mitte plaanitud esineja.
    Ja lõpuks - mida rohkem te enne pidu suudate ära teha, seda vähem on teil peo ajal muret. Peo ajal soovitan keskenduda teineteisele ja kõigel muul lasta kulgeda nagu läheb. Ärge siis enam mõelge, vaid lihtsalt olge teie ise.
    Ah jaa. Alkohol pole hea peo puhul üldse oluline, inimesed on ilma selleta ka väga toredad ja lõbusad.
    Kui tahate midagi veel küsida, siis olete teretulnud. See päev on oluline ja peab positiivselt meelde jääma.
    Väga heade soovidega,
    Kalle

    VastaKustuta
  3. Mina leian, et pulmad peavad olema just sellised, mida paar ise naudib. Külalised on erinevad, maitsed on erinevad jne. Kõigi meele järele nagunii ei jõua olla. Aga eelnev kommentaator ütles õigesti, et ei tasu üle organiseerida. Liiga palju mänge pole ka väga hea. Laste osas andis hea idee.
    Keeruline on öelda, et mis on õige ja mis vale. Bändi osas aga olen küll täheldanud nii tööalastel üritustel kui ka suurematel sünnipäevadel ja ka pulmas, et tegelikult tasuks võtta ikkagi kasvõi kõige lihtsam kahemehe bänd, aga peaasi, et mängiks mõnusat kaasahaaravat tantsumuusikat. Eriti hea oleks veel kui bändimehed laulude vahepeal viskaks mõned naljad. Seda ütlen jah täitsa enda kogemusest, et olen olnud suvemängudel, kus bändil oli küll väga tuntud nimi, aga kui ikka selle saatel ei anna kuidagi vanainimeste tantse keerutada, siis ikka pidu käima ei lähe.
    Lillede osas on meelde jäänud, et mingi aeg oli täitsa normaalne see, et paluti lillede raha kanda eelnevalt kontole, selle eest lasti teha kaunistused.
    Üks õhtujuht (pulmaisa) rääkis mulle, et nii paljudes pulmades tehakse lauad nn nimesiltidega, üritatakse nn seltskonda jagada, et võimalikult sassi lüüa. Tema ütles, et see on kõige valem otsus üldse. Nii ei lähe pidu käima, tulevad suitsupausid suitsupauside järel, kes see ikka suht võõra kõrval end hästi tunneb. Kõige mõttekam on ikka panna lauad tutvusringkondade järgi paika ja vot siis läheb pidu lahti.

    Külalistele kutsete saatmise osas sai töö juures just räägitud, et kutsed võiks saata mitmes jaos, nagu presidendi vastuvõtt. Üks teadis rääkida, et esimene ring tuleks saata 6 kuud enne ja siis mingiks kuupäevaks peab ütlema, et kas tuled või mitte. Seejärel nn vabad kohad lähevad nimekirjas järgmistele. Ja vist isegi nii pidi olema, et kui lubad tulla, aga ei tule, siis saad pärast arve :). See lihtsalt niisama siia lisaks kirjutatud.

    VastaKustuta
  4. Meie plaanime oma pulmad kodus pidada :) Suvine melu, loodetavasti ilma vihmata (vihma korral planeerima katusealuse ehitada, sest telk oleks liiga prosta) Pööningule korralikud asemed teha ning sinna mahuks väga suur seltskond magama (lisaks aidakatusealune, suvekuur, tuppa, telgid)

    Minu jaoks on pulmas kõige olulisemad külalised, toitlustus, fotograaf ja bänd. Videograafi plaaniks samuti tellida, sest kuigi fotodest kaa piisab, siis liikuv pilt annab omamoodi emotsiooni. Kõik kaunistused ja kutsed ja kaardid ja värgid tahaksin ise teha, ilmselt ka sõbrannade abil.

    Bändi osas on meil samuti paar kindlat soovi ning loodetavasti saame ka selle osa täpselt nii täidetud :)

    Minu arvates ei pea pulmad ära jääma sellepärast, et pole tuhandeid eurosi, et kõike kataloogimeetodil pidada, ei peaks nutma kui sajab vihma või midagi läheb untsu. See on eriline päev, üks erilisemaid elus. Eks palju ju oleneb sellest kuidas keegi pulmadesse suhtub. Minu jaoks väga oluline päev.

    Ja muide, fotograafi arvelt ei tohi kindlasti koonerdada! Kellegi tuttava tuttav võib teha tõesti häid pilte aga kogemustepagasiga ja sulle väga meeldivate töödega fotograaf on parim valik. Täpselt sama kehtib ka video ja toitlustuse ja pulmaisa kohta! :) Oluline on teenusepakkujaga enne pulmi silmast silma kohtuda ja vaadata, kas saate klappima. Kindlasti vaadata üle ka nende varasemad tööd ning kas SULLE meeldib tulemus! :)

    VastaKustuta
  5. Suvi, ilus aeg isegi kui vihma sajab(peseb ilma sinu heaks puhtamaks) on see Sinu päev!!! Sinu päev! Sellest peavad aru saama kõik, enne kui tulevad, sest ülejäänud päevad on nagunii nende omad. Mitte neile ei tee sa pidu vaid nemad peavad seda sulle tegema! Sa oled seda igati tõestanud, et oled väga väärt! Sinu pidu , sinu päev jah, lapsed kindlasti võtavad osa aga lase endale aega anda mõnu tunda sellest päevast, selle ühe päeva saavad ka lähedased lastega tegeleda, ongi ju tore vaheldus lepi enne kokku ka lastega. Olen ameti tõttu, kullassepad nagu oleme käinud mitmel kokkutulekul, kus kõik pulmakorraldajad kokku saavad ja kindlasti on sulle vaja sellist inimest, et sa vaba oleksid ja juhtugu, mis tahes, see on sinu päev ja soovitaksin sulle inimest, kelle korraldust kahes pulmas
    näinud olen, kui sa ise ei saa siis uurin oma võimalusi,Hermaküla, intelligentne, olukordi arvestav ja mitte üleorganiseeriv ja tema seisukohad pere suhtes peaksid nagu ka teada olema, igati sobiv. Lilled, mina tahtsin just lilledega tegeleda. Mulle meeldis just iga päev uusi kompositsioone teha, maja lõhnu ja kauneid kompositsioone täis, millal veel saad nii mängida nagu tahad ja materjal vabalt käes. Praegu saab veel igal päeval neist pilte teha. Lilled pole ju lihtsalt suvaliselt sulle sattunud, need on teile mõttega toodud, sama on ka pruudikimp, nüüd võib neid õnneks ka raamidesse lasta panna, aga kingib selle ju tavaliselt peigmees Sulle ja kuidas sa selle ameerilaste moodi ära viskad kellelegi. Tarbimisühiskonna suhtumine, hetke rõõm, meil on kuivatatud ja hoitud.Mulle meeldis loori maha mängimine(vabanemine pruudi seisusest keskööl) seda mängu võib ikka mängida ka loorita lihtsalt leida järgmine paar. Tore ju, siis saad ise veel pidutseda ilma tseremooniata, mis ka ju vahva. Aega on, kui valssi tantsida ei taha siis võiks ju ühe tantsunumbri külalistele ikkagi ette valmistada, nemad austavad teid tulekuga, teie neid mõne esinemisnumbriga. Muide kui võimalus siis võiks esimene pool kus pidulikud pikad kleidid jmt vahetuda keskööl diskoliku riietuse vastu. Pikkades kleitides väänlevad kummalised kujud on kehv vaatepilt.Muidugi küsi kas kutsutu tuleb ah jaa kui vaja sõrmuseid siis võin teha. Amet nagu selline.Igal juhul pole külalised sinu mure see on sinu ilus päev ja lase sellel sündida just nii. Edu, kui saan aidata siis meeleledi!

    VastaKustuta
  6. Aitäh kõigile heade mõtete ja soovituste eest. Lugesin need nüüd uuesti üle ja jätkan meie peo korraldamist.

    VastaKustuta
  7. Meie otsustasime enda pulmas, et külalised korjavad lilled ise põldudelt. Pulm ei ole mitte suur väljaminek pruutpaarile vaid ka külalistele ja tegelikult poest ostetud lõikelilled on kokkuvõttes päris kallid ja keset suve närtsivad need väga kiiresti.
    Tundus, et kõikidele külalistele oli see meeltmööda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seeon ka hea mõte. Ma olen ka selle poolt, et eesmärk pole ju kulutada kulutamise pärast, vaid et kõik oleks nii ilus ja tore, kui tahame ja teha oskame. Nii et millele pole vaja kulutada, sellele tõesti ei peaks kulutama.
      Lisaks närtsimisele võtab suure hulga lõikelilledega tegelemine ka tohutu aja.

      Kustuta
  8. Pulmadel on tähtis see, et kaks inimest julgevad ennast kokku siduda elu lõpuni. Kuna teil on ühesed lapsed, olite seda oma südametes juba ammu teadnud. Aga nüüd lõpuks teete te seda ka ametlikult. See otsus on iseeneset rõõmustav. See oleks rõõmustav isegi siis kui pulmapidu läheks täiega untsu. Ära selle peo pärast liiga muretse. Pidu on muidugi hea võimalust kõik oma sõpru kokku kutsuda. Teie olete võõrastajad, sellepärast on loogiline, et te natuke muretsete, et külalistel ka hea oleks. See ei pea olema kallis ega uhke. Ma vist ei lugenud kõike... kas sul on koht juba broneeritud? Muidu teed seda kasvõi kodus ja ütled oma sõpradele "tooge ise mõni salat või pill kaasa", siis pole sul bändi ega trahterit vaja.

    VastaKustuta