neljapäev, 2. juuli 2015

Sitamagnet Heli

Viimastel päevadel on taas tunne, nagu oleksin sitamagnet. Juba mitmendat päeva järjest leidub ikka keegi, kes oma pasalaadungi mu poole lendu saadab.

Iseenesest pole selles midagi imelikku. Sitta loobivad tavaliselt inimesed, kellel on endal oma eluga probleeme. Nad ei oska-taha-viitsi neid lahendada ja siis lennutatakse enda sisemuses kääriv esimesele ettejuhtujale kaela. Kurb on see, kui mõni inimene teeb seda aastaid järjest. See näitab, et selle asemel, et vähegi ise oma elu parandamise ja enda arendamisega tegeleda, keskendutakse hoopis ettejääjate "karistamisega".

Sellistele õnnetukestele käivad kõige rohkem närvidele õnnelikud inimesed. Ja seda ma viimasel ajal jälle olen. Viimase kuu jooksul on jälle selgemaks saanud, kus on mu elu tugipunktid...ja kus need ei ole. Tean paremini, mida ja miks ma teen ning mida mul pole vaja teha. Sellised õndsalt naeratamise ajad ongi need, mil sitamagnetid eriti aktiivselt tööle lähevad. Ja see on nii alati olnud.

Varem lõi see mind jalust maha, kui ise oled hirmus õnnelik ja siis tuleb "pauk luuavarrest". Nüüd oskan juba ette arvata, kui hakkab saabuma periood, mil sitta eriti hästi ligi tõmban.

Eks ma olen ise ka aegajalt mitte just kõige meeldivam inimene. Õnneks aga olen aastate jooksul aru saanud, et perioodid, mil näen "palki teise silmas", on ajad, kui endal on asjad halvasti. Aegajalt ei ole mul energiat-oskust-jõudu enda probleemidega hakkama saada ja siis elangi ka ise neid teiste peal välja... aga vähemalt ma saan aru, et asi on minus endas. See tähendab, et ma õpin endaga hakkama saama. Aeglaselt, aga õpin.

Aga kui mõni inimene on aastaid samamoodi käitunud ja isegi ei tunnista, et tal on probleemid, et temas on mingigi viga, siis ei saa seda ka keegi teine lahendada. Aastaid püüdsin inimesi enda ümber muudkui aidata, aga õnneks olen nüüd ka sellest aru saanud, et aidata ei saa kedagi, kes ennast ise aidata ei taha. Nii tulebki mõne inimese enesehävitust pealt vaadata...aga parim viis selle möödumisele kaasa aidata on eemale hoida ja lasta inimesel oma puhastustulest läbi käia. Ja loota, et ta õpib.

1 kommentaar: